J. Figeľ: Podpora trvalého eurovalu nie je o pocitoch, ale zodpovednosti

21.06.2012 Bratislava

Bratislava 21. júna (TASR) - Trvalý euroval, o ktorého ratifikácii dnes diskutuje Národná rada (NR) SR, považuje šéf opozičného KDH Ján Figeľ za európsku obdobu Medzinárodného menového fondu (MMF). Ten považuje za užitočný mechanizmus, ktorý po 2. svetovej vojne priniesol svoje ovocie v podobe stability, rozvoja a spolupráce členských krajín.

"Európa sa posunula a môže byť dnes prínosom k takémuto svetu. Potrebujeme prísnejšie aj presnejšie podmienky pre fungovanie, pretože euro sa stalo svetovou menou," vyhlásil Figeľ v rozprave k medzinárodnej zmluve o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS). Kresťanskí demokrati k tejto téme podľa svojho lídra pristupujú realisticky, teda nie príliš skepticky ani optimisticky. "Nie je to o pocitoch, ale o zodpovednosti, slovenskej aj európskej," zdôraznil.

Pri praktickom fungovaní trvalého eurovalu by však podľa Figeľa mala mať spolurozhodovacie právomoci popri vláde aj NR SR. KDH preto navrhuje doplňujúce uznesenie k medzinárodnej zmluve a nadväzujúcej vnútroštátnej legislatíve, na základe ktorého by parlament schvaľoval mandát ministrovi financií ako zástupcovi SR k jednotlivým krokom v Rade guvernérov EMS.

"Guvernér je povinný hlasovať za, proti alebo zdržať sa pri rozhodovaní o udelení podpory pre stabilitu členovi EMS vo forme nástroja finančnej pomoci v súlade s mandátom, ktorý mu schváli NR SR. V naliehavom prípade tento mandát môže byť udelený výborom pre európske záležitosti," citoval Figeľ z navrhovaného uznesenia. Podobne by mala snemovňa udeľovať mandát aj na hlasovanie o zmene základného imania EMS, úhradu nesplateného imania, rokovanie s problémovým štátom o poskytnutí pomoci či zmenu možných nástrojov pomoci z trvalého eurovalu.

"Národná rada by mala stanovovať presnejšie podmienky pre ministra financií ako nášho predstaviteľa v Rade guvernérov nového mechanizmu. Takéto podmienky stanovujú dnes viaceré krajiny ako Rakúsko, Nemecko, Fínsko," priblížil Figeľ. Ak by návrh pri hlasovaní nezískal väčšinovú podporu, KDH je podľa neho v budúcnosti pripravené s podporou ďalších strán využívať zákonné možnosti, na základe ktorých môže najmenej 30 poslancov žiadať, aby NR SR schvaľovala stanoviská aj k fungovaniu EMS.
 

Vyberte región